Zaterdag 11 februari 10.00 tot 15.00 uur
Haardhoutdag bij bezoekerscentrum De Meinweg

Vul je houtvoorraad aan in een gezellige ambiance.

Mensen met een kachel of open haard zien in de wintermaanden hun voorraad haardhout snel slinken. Staatsbosbeheer roept daarom de maand februari uit tot haardhoutmaand. Op diverse locaties in het land is deze maand haardhout te koop, zodat de voorraad kan worden aangevuld met vers hout uit Nederlands bos. Dit hout kan dan de hele zomer drogen en komende winter weer voor veel warmte zorgen. Ook bij Bezoekerscentrum de Meinweg kunt u van 10.00 tot 15.00 uur terecht om haardhout te kopen. Het kost 2,00 per stam van ca. 2 meter lang (diameter ca. 20 cm.) De voorraden zijn beperkt, dus kom op tijd.

Familieuitje

Buiten zelf haardhout uit het bos te halen is op zichzelf al een hele beleving, een leuk uitje voor het hele gezin. Maar op alle locaties zijn er ook andere activiteiten rond het thema hout. Kinderen kunnen broodjes bakken boven een vuurkorf of nestkastjes timmeren. Het speelbos bij het Bezoekerscentrum is vrij toegankelijk en daar kan naar hartenlust geklommen en geklauterd worden.
Daarnaast er is chocolademelk verkrijgbaar om weer lekker warm te worden.

Bosbeheer

Staatsbosbeheer heeft altijd hout geoogst vanuit professioneel bosbeheer en daarmee tevens inkomsten gegenereerd. De opbrengsten van hout worden gebruikt om het natuurbeheer mede te financieren. Ook de verkoop van haardhout maakt hier deel van uit.
Van de ruim 90.000 hectare Nederlands bos die Staatsbosbeheer beheert is circa eenderde natuurbos waar de natuurlijke processen voorop staan en dood hout zoveel mogelijk blijft liggen als bron voor nieuw leven. Ongeveer tweederde is multifunctioneel bos, wat beheerd wordt met verschillende doelen. Eén daarvan is het oogsten van hout. Het overgrote deel van het hout dat Staatsbosbeheer oogst uit de Nederlandse bossen wordt industrieel verwerkt. Bijvoorbeeld tot meubels en tuinhuisjes, maar ook als biobrandstof en voor de productie van pallets voor de (inter)nationale handel. Al het hout van Staatsbosbeheer is natuurlijk FSC-gecertificeerd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met J. Drittij,
tel. 06-50278243.

print